Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108582
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713341
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

NOVE TABLICE ZA VOZILA U SRBIJI


Nove tablice posle Nove godine

Novi pravilnik o registraciji motornih vozila biće uskoro usvojen, potvrdili za "Novosti" u MUP-u Srbije. Menjaju se i vozačke i saobraćajne dozvole. Stare važe do isteka registracije.

 

        

         Foto: Novosti

Srpski vozači će od početka 2011. godine, krajem januara ili tokom februara, na svoje automobile konačno moći da zakače nove registarske tablice.

Kako “Novosti” saznaju, uskoro će biti usvojen i objavljen pravilnik o registraciji, posle čega će u Zavodu za izradu novčanica u Topčideru početi proizvodnja dugo očekivanih “evropskih” oznaka.

Uz to, biće zamenjene i vozačke i saobraćajne dozvole. Za razliku od starih, nova dokumenta biće moderna i slična kreditnim karticama.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su potvrdili za "Novosti" da će se nove tablice izdavati najverovatnije početkom sledeće godine, ali ne žele da preciziraju datum.

"Više puta je odlagan početak izdavanja tablica, jer posle donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja nisu odmah usvojeni i neophodni pravilnici. Novi pravilnik o registraciji motornih vozila definisaće ne samo izgled tablica već i način njihovog izdavanja", kažu u MUP-u.

Nezvanično, pominjala se mogućnost da svaka opština dobije svoje registraciono područje. Ali, to je veoma komplikovana mogućnost imajući u vidu da Srbija ima čak 181 opštinu. Od toga se, po svemu sudeći, odustalo, pa je izvesno da će oznake dobiti 59 gradova i opština, što je za 18 više nego do sada.

Nova registarska područja, pored postojećih, postaće još 18 srpskih gradova. To su: Aleksinac, (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (BVP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).

U policiji negiraju šuškanja da će vozači odmah morati da zamene stare tablice.

"Svako ko registruje vozilo i dobije stare tablice moći će da ih vozi do isteka registracije. Na taj način ćemo građanima omogućiti smanjenje troškova, ali i izbeći gužve na šalterima policijskih stanica", kategorični su u MUP-u. .

Iako niko od nadležnih ne želi da otkrije kako će tačno izgledati nove oznake na vozilima, najverovatnije će to biti neko od rešenja koje je početkom ove godine predstavljeno javnosti.

Nove tablice će donekle podsećati na stare, ali će biti dimenzija kao one koje se koriste u zemljama Evropske unije.

Font slova i brojeva je dizajniran tako da bude vidljiv i kamerama, koje će se na ulicama koristiti za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanja kazne na kućnu adresu vlasnika vozila.

Na levoj strani tablica nalaziće se plavo polje u kome će se nalaziti oznaka Srbije (SRB), a iznad se ostavlja prostor za oznaku EU kada naša zemlja postane članica Evropske unije.

Kako je i planirano, pored će biti velika oznaka grada i mali grb Srbije, ispod kojeg će biti oznaka gradskog područja, na ćirilici.

Sledi grupa od tri broja kojima se po potrebi može dodati još jedna cifra. Na desnom kraju biće utisnuta crtica, a iza nje još dva slova, među kojima se mogu naći i ona koja se ne nalaze u srpskom pismu poput "iks","duplo ve" i "ipsilon".

Prvi put predviđeno je izdavanje i četvrtastih tablica za automobile i motore.

Kao novina se izdvaja i serijski broj, koji će biti utisnut na donjem desnom uglu svake tablice. On će biti potpuno različit od brojeva na samoj oznaci, pa će se tako znati koji je radnik proizveo tablicu, u kojoj smeni i koja ju je osoba izdala u policiji.

Svako produžavanje važnosti tablice biće obeleženo nalepnicom na šoferšajbni vozila.

Tablice žute boje sa oznakama "E" i "P", kao i do sada, predviđena su za predstavništva stranih firmi i novinskih kuća. Crne su rezervisane za diplomatska predstavništva i strane misije, a ostaće i takozvane privremene registarske oznake, standardne bele boje. Vozila nestandardnih dimenzija i masa nosiće tablice crvene boje.

Mogućnost da vozači ubuduće sami biraju šta će pisati na tablicama nije predviđeno novim pravilnikom. To znači da niko neće moći da dobije registraciju sa nečijim imenom. Neće se moći birati ni kombinacija cifri kao što je dosad bio slučaj.

To će po svemu sudeći razočarati mnoge koji su za debelu svotu novca planirali da specifičnim imenima ili kombinacijama brojeva ukrase svoje uglavnom luksuzne četvorotočkaše, pišu "Novosti".
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP