Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108666
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714102
Ko je na sajtu?
Imamo 45 gosta na mreži

PENZIJE IZ SLOVENIJE OKO NOVE GODINE ?Penzioneri koji primaju slovenačku penziju mogu računati na isplatu prve penzije oko Nove godine, a uz penziju ide i puno zdravstveno osiguranje. Ministar rada Rasim Ljajić je rekao da će taj sporazum omogućiti ostvarivanje prava na penziju za više od 8.000 slovenačkih penzionera po osnovu rada u obe ili u samo jednoj državi. On je ukazao da su, zahvaljujući jučerašnjem susretu predsednika Srbije Borisa Tadića i slovenačkog premijera Boruta Pahora, razmenjeni ratifikacioni instrumenti o tom sporazumu.

Sporazum, pored penzija, uključuje i prava na zdravstveno osiguranje, dodao je Ljajić.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović izjavio je da penzioneri koji primaju slovanačku penziju mogu računati na isplatu prve penzije oko Nove godine, nakon što slovenački PIO fond donese rešsenja o njihovoj isplati.

"Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Slovenije kreće praktično da se primenjuje od 1. novembra i od tog momenta će se predmeti svih 8.000 korisnika penzija poslati u Sloveniju. Zatim će njihov penzioni fond početi da donosi rešenja o priznavanju prava na penziju", rekao je Panović, ali nije mogao da precizira koliko će tačno ta procedura trajati.

Prema njegovim rečima, važno je istaći da će penzioneri praktično od penzije za novembar primiti sve svoje penzije posle 30 do 60 dana.

"Svaki konkretan predmet treba da se obradi i donese rešenje. Mislim da će oko Nove godine početi da se isplaćuju prve penzije iz slovenačkog penzionog fonda. Ali, ono što je bitno reći, uz tu prvu penziju oni će dobiti i zaostatke u jednom navratu, odnosno biće im isplaćene sve penzije od 1. novembra 2010. godine", precizirao je Panović i dodao da će nakon toga ići redovna mesečna isplata penzija.

Panović je naveo da se u grupi od približno 8.000 penzionera koji ostvaruju pravo na isplatu slovenačke penzije, nalaze starosni, porodični i invalidski penzioneri, odnosno svi koji u Sloveniji imaju više od godinu dana radnog staža.

On je podsetio da je Slovenija bila poslednja država bivše SFRJ sa kojom sporazum nije bio potpisan i da je sa njegovim stupanjem na snagu rešen status svih penzionera iz bivše SFRJ.

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović rekla je da Sporazum između Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju ide u prilog osiguranicima, jer će sada uz zdravstvene knjižice, bez plaćanja, moći da koriste zdravstvene usluge.

Vukajlovićeva je navela da to nije ništa novo, jer RZZO ima iste sporazume sa 28 zemalja na osnovu kojih se priznaju međusobna prava iz socijalnog osiguranja.

"Slovenija je samo nova na toj listi", dodala je Vukajlovićeva, uz napomenu da taj sporazum podrazumeva da će građani sada moći da koriste zdravstvene usluge, a da plaćanje regulišu fondovi dve zemlje.

Ratifikovanjem socijalnog sporazuma sa Slovenijom omogućeno je osiguranicima da u obe države ostvaruju pun obim zdravstvene zaštite, izjavio je načelnik Odeljenja za ostvarivanje zdravstvene zaštite u inostranstvu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Radomir Cerović.

"Osiguranici koji imaju mesto prebivališta, a samim tim i veći deo vremena provode na teritoriji druge države potpisnice, na primer Srbije, tu će moći i da ostvare pun obim zdravstvene zaštite", objasnio je on.

Prema rečima Cerovića, sporazum je značajan i za one koji privremeno borave u nekoj od država potpisnica, jer u slučaju potrebe za hitnim lečenjem neće plaćati troškove te inervencije.

"Osobe koje privremeno borave na teritoriji druge države potpisnice uz odgovarajuću potvrdu zdravstevnog osiguranja matične zemlje neće plaćati troškove hitne zdravstvene intervencije", kazao je on.

To,na primer, za srpskog osiguranika u Sloveniji znači da RZ ZO preuzima troškove koji će naknadno biti fakturisani prilikom periodičnih obračina, objasnio je Cerović.

(Tanjug)
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP