Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108656
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714057
Ko je na sajtu?
Imamo 39 gosta na mreži

КО УКИДА ПОЛИЦИЈУ РС ?Према извештају Стејт департмента, разлог за наводни исламски тероризам у БиХ, који угрожава безбедност читаве Европе, лежи у постојању полицијских снага Републике Српске ?! Иако из Бања Луке већ три године стижу уверавања како је „реформа полиције готова ствар, а полиција РС сачувана“, последњи извештај Стејт департмента, изјаве које стижу из америчке амбасаде у БиХ и изјава министра безбедности БиХ Садика Ахметовића, само су потврда исправности става који смо свих ових година износили у „Печату“ – следе нови удари на полицију РС.

ИСЛАМСКИ ТЕРОРИЗАМ

Према извештају Стејт департмента, РС је главни кривац за исламски тероризам у БиХ. „БиХ је остала слаба, децентрализована држава са слабом међуагенцијском комуникацијом и сигурносним агенцијама које се такмиче за овлаштења. Сви ти фактори резултирали су да БиХ буде подложна томе да се потенцијално њена територија искористи за терористичке операције у Европи“, сматра Стејт департмент.

Стејт департмент подсећа и да су поједини припадници некадашње муџахединске бригаде, којима је одузето држављанство, уложили жалбе на ове одлуке, што и данас није решено.

РС је, дакле, према овом извештају крива што су муџахедини још увек у БиХ и што из ње спремају терористичке нападе по Европи. Занимљиво је да се Стејт департмент све до сада није сетио да упозори власти Федерације БиХ због тога што под својом заштитом држе исламске терористе који су, према Анексу И Дејтонског мировног споразума, морали напустити земљу у року до месец дана од ступања на снагу овог мировног уговора.

Да је реч о политизацији једног озбиљног питања говоре и делови извештаја у којима се не штеде речи хвале на рачун Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) које су управо и задужене за питања тероризма. Логично, уколико је БиХ заиста подложна тероризму, што значи да ОСА и СИПА нису обавиле свој посао, поставља се питање одговорности ОХР-а и америчке администрације, јер су све челне људе ове две агенције бирали и постављали ОХР и америчка амбасада, а не институције БиХ.

КОРАК ПО КОРАК

Осим тог, овај извештај је у колизији са изјавом команданта штаба НАТО-а у Сарајеву Дејвида Ењарта који је рекао да је терористички напад на полицијску станицу у Бугојну дело појединца. Одмах по објављивању извештаја огласио се министар безбедности БиХ Садик Ахметовић који је изјавио да ће после октобарских избора, поред реформе Устава БиХ, један од приоритета бити реформа безбедносног система и успостављање јединствених полицијских структура у БиХ.

Иако је његова изјава дочекана на нож, Ахметовић је рекао оно што је свима познато. Наиме, прелазна одредба Закона о реформи полицијских снага који је усвојен 2007. године, каже: „Најкасније у року од годину дана након реформе Устава БиХ, БиХ ће добити јединствене полицијске снаге“.

Да је реч о добро осмишљеној и кординираној активности Вашингтона и Сарајева говори и историја усвајања овог закона о чему је „Печат“ својевремено писао.
Наиме, НС РС је дала сагласност да се у Парламенту БиХ усвоји закон о реформи полицијских снага који није садржао одредбу да ће реформа полиције бити настављена након реформе Устава БиХ. Међутим, уместо договореног, у Парламент БиХ је стигао суштински промењен закон у који је убачена одредба о јединственим полицијским снагама коју су својом руком написали заменик високог представника у БиХ Рафи Грегоријан и лидер СДА Сулејман Тихић, а тадашња већина из РС коју су чинили СНСД и ПДП је то подржала, док су позициона ДНС и опозициона СДС биле против.

У то време, пре три године, значајно је ослабио утицај међународне заједнице у БиХ због озбиљног раскола унутар УО ПИК-а, за разлику од доба Ешдаунове владавине када је нестанак полиције РС био услов за потписивање ССП. Зато, свесна ових чињеница, америчка амбасада је проценила да ће јој због јаког отпора из РС и подељености унутар УО ПИК-а бити немогуће да у једном кораку спроведе свој наум и определила се за тактику корак по корак.

Полиција РС је постала главни кривац за терористичке акте исламских фундаменталиста у Федерацији БиХ. Не би се требало изненадити ако се једног дана испостави да су налогодавци тих напада били бошњачки политичари, а да су извршиоце тренирали амерички инструктори

ТЕРОРИЗАМ ПОД КИШОБРАНОМ НАТО-а

У међукораку, полиција РС је постала главни кривац за терористичке акте исламских фундаменталиста у Федерацији БиХ. Не би се требало изненадити ако се једног дана испостави да су налогодавци тих напада били бошњачки политичари, а да су извршиоце тренирали амерички инструктори.

Не треба много мудрости да би се схватило да је Вашингтону и Сарајеву изузетно много стало да укину полицију РС и због правног преседана који је направљен на Косову. Уплашени нескривеним жељама обичних грађана РС да добију исто право које је дато косовским Албанцима, проценили су да је РС потребно што пре оставити без једине оружане формације, њене полиције.

Политичку ноту која се у извештају даје питању безбедности разоткрива и изјава одлазећег америчког амбасадора у БиХ Чарлса Инглиша у којој „жали што ангажман САД-а у вези са уставном реформом, посебно око неких услова за приближавање НАТО-у није уродио плодом, и верује да ће Америка заједно са европским и другим партнерима остати у БиХ како би допринели нормализацији стања у БиХ и приближавању Северноатлантском савезу“. Ако је БиХ оаза терориста, како је могуће да јој је отворен НАТО кишобран!?

Ања Вујевић
/www.pecat.co.rs/ 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP