Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108642
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714003
Ko je na sajtu?
Imamo 28 gosta na mreži

РАКЕТНЕ ЈЕДИНИЦЕ ПВО НА ГАЂАЊУ У БУГАРСКОЈПрипадници 250. ракетне бригаде ПВО, као и један број старешина Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ВиПВО), данас путују у Бугарску где ће први пут после 21. године увежбавати бојево гађање ракетама циљева у ваздушном простору. Наравно, припадници ПВО су током рата 1999. године стекли у свету јединствено искуство у ратним дејствима, али прилике за мирнодопско увежбавање није било још од времена СФРЈ када су таква гађања извођена на полигону код Пуле или у тадашњем СССР-у.
У Србији не постоји адекватан полигон односно ненасељен простор на коме би се безбедно могле лансирати ракете, и гађање ће бити изведено на полигону Шабла на обали Црног мора, северно од Варне.

– За овај задатак одређене су борбене смене, односно послуге, Другог ракетног дивизиона из Јакова код Београда који ће гађати ракетама система „нева”, и 230. самоходног ракетног дивизиона из Ниша који ће гађати ракетама система „куб” – каже бригадни генерал Јовица Драганић, начелник Штаба ВиПВО.


              

Ракете су већ транспортоване камионима у Бугарску у обезбеђеним конвојима, данас војним авионом АН-26 креће прва, а 5. септембра друга група учесника ове вежбе. У Бугарску је превезено пет ракета система „нева” и четири ракете система „куб”. У плану је осам гађања, с тим што ће се једно обавити у серији од две ракете „нева”. Гађање ће се обавити 10. септембра са бугарских лансера који су идентични онима којима располаже Војска Србије.

– За овај задатак припремамо се од почетка године, спроведена су бројна увежбавања и контролно-тренажна гађања, реч је о специфичној обуци где послуге обављају све радње осим лансирања ракете које се електронски симулира. У тим вежбама учествовали су и пилоти наших авиона који су висином, брзином и профилом лета симулирали ситуацију каква ће бити и на гађању у Бугарској. Тамо ће мете, са радарским одразом који одговара оном авионском, бити испаљиване са авиона СУ-25. Лансирање ракета ће се обављати са таквим прорачуном да до сусрета са циљем-метом дође на даљини од 14 и висини пет до седам километара – објашњава Драганић.

                     


Он истиче да ће овај задатак бити прилика и за увежбавање командних структура. Послуге ракетних система ће гађати по наређењу својих старешина из команде бригаде и Команде ВиПВО, који ће на полигону организовати гађање заједно са бугарским колегама. У Бугарској ће бити и стручњаци Војнотехничког института који ће, на основу тока и резултата гађања, процењивати шта треба предузети да би ова прилично стара техника и даље била ефикасна у употреби.

– Имаћемо вишеструке користи од овог гађања. Планирање је спроведено по НАТО процедури, били смо у прилици да потврдимо своју интероперабилност. Само гађање, које траје неколико секунди, представљаће проверу онога што се увежбава месецима и годинама. Стечено искуство биће од изузетног значаја за ПВО – каже генерал Драганић, истичући да би било добро да се оваква гађања организују што је могуће чешће.               


На полигону Шабла бугарска војска обавиће ракетна гађања циљева у ваздуху системима „Нева”, „Куб” и „Волхов”, као и из авиона „Миг 29”. Управо због дејства авијације, овом догађају ће присуствовати и пилоти „Мигова 29” Војске Србије који ће пратити припреме и спровођење гађања, што је такође значајно искуство. Као и припадници 250. ракетне бригаде ПВО, и они у Србији немају полигон на коме би ракетама испаљеним са авиона могли гађати мету у ваздуху. Такво гађање последњи пут је спроведено изнад мора на полигону у Црној Гори, а жеља Команде ВиПВО је и да пилоти ускоро обаве гађања на неком полигону у иностранству.

/VojskaPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP