Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110545
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759436
Ko je na sajtu?
Imamo 83 gosta na mreži

NA DNU SAVE LEŽI BAR 50 POTONULIH BRODOVA


05.09.2010./ Akademediasrbija 

M.Joksimović

Svi ste čuli za „Titanik“, ali veoma malo ljudi zna za „Kicoša“, „Vulkan“ ili „Štrosmajera“... To su samo neki od čak 50 brodova koji su potonuli na području Beograda i nalaze se na dnu Save i Dunava. Ustanova kulture „Parobrod“ i podvodni arheolozi pokrenuli su ekspediciju kako bi locirali sve te brodove, ali potraga za prvim bila je neuspešna zbog loše vidljivosti.

Prva ekspedicija „Potpoljeni brodovi beogradskog akvatorijuma“, koju su organizovali UK „Parobrod“ i podvodni arheolozi iz nevladine organizacije „Aqua et Archeologia“, počela je u subotu, nažalost, neuspešnom potragom za parobrodom „Zemun“ koji je potonuo 1926. godine.

- Beograd je nekada imao veoma razvijen rečni saobraćaj, zbog čega se u Savi i Dunavu u širem pojasu grada nalazi oko 50 brodova koji su potopljeni - kaže za „24 sata“ Zlatko Crnogorac, izvršni producent UK „Parobrod”.

Podvodni arheolozi napravili su mapu sa svim potonulim brodovima na teritoriji Beograda, a cilj ekspedicije biće da se tačno lociraju svi brodovi.

- U međuratnom periodu tonuli su putnički brodovi, dok su za vreme rata ratni brodovi namerno potapani - objašnjava Crnogorac.

Prema njegovim rečima, loše vreme zna da pokvari planove roniocima.

- Za parobrod „Zemun“ ne postoje zvanični podaci da je on zaista tu potonuo, već samo priča alasa, jer uglavnom alasi prijavljuju da su im se mreže zakačile za neku olupinu. Na ušću je izuzetno jaka struja, pa se često podigne mulj sa dna reke zbog čega je vidljivost izuzetno smanjena. Upravo to se desilo i u subotu kada je vidljivost bila svega 20 centimetara - kaže Crnogorac.

Ipak, potraga za potonulim brodovima uskoro se nastavlja.

- Nastavićemo sa istraživanjima, odnosno lociranjem brodova. Nadamo se da će država i grad finanisrati i neke ozbiljnije ekspedicije. Mi često gledamo na Diskaveriju olupine brodova u okeanima i morima i divimo im se, a nismo ni svesni da to isto postoji i kod nas. Planiramo da mapu koju su podvodni arheolozi napravili proširimo na knjigu, kao i da snimimo dokumentarni film - kaže Crnogorac.

Potopljne olupine - podvodno blago

„Jedan od ciljeva ekspedicije je i da država potpiše Uneskovu deklaraciju o zaštiti podvodnih blaga, čime bi se sve te olupine koje su na dnu zaštitile. Nama nije cilj da njih neko izvlači na površinu, već da one ostanu tu gde jesu. Ako se brodovi zaštite, sprečiće se i da ronioci koji privatno rone sa brodova uzimaju razne stvari. To se sada ne dešava, ali je neminovno da će početi“, kaže Crnogorac.

/ 24.Sata /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP