Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759368
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

ŠEŠELJ : ZAŠTO NEMAM ISTU ČAŠU KAO TUŽILAC ?Vojislav Šešelj u postupku za nepoštivanje suda: Zašto nemam istu čašu kao tužitelj ?
Na Haškom sudu u petak popodne održana je statusna konferencija o stanju u postupku koji se protiv vođe srbijanskih radikala, Vojislava Šešelja, po novoj optužnici za nepoštivanje suda, zbog objavljivanja informacija na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet 11 zaštićenih svedoka. Za Šešelja protiv kojeg se u Den Haagu vodi glavni proces u kojem je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH tijekom prve polovice devedesetih godina, ovo je drugi po redu slučaj nepoštivanja suda, zbog čega je već osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Šešelj je na statusnoj konferenciji najavio da će se i u ovom slučaju nepoštivanja suda braniti sam, kao i na ostalim procesima protiv njega pred Haškim sudom. Sucima se požalio kako mu tužiteljstvo nije dostavilo stavove pretresnog vijeća koje je prvo odbilo vođenje procesa protiv njega za nepoštivanje suda, nakon čega je tek žalbeno vijeće prihvatilo žalbu tužiteljstva na tu odluku.

- Dakle (Pretresno) Vijeće se detaljno upustilo u analizu zahtjeva i odlučilo u konačnom ishodu da nema osnova za pokretanjem procesa za nepoštivanje suda. Tužiteljstvo se žalilo i Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu tužiteljstva. I zato smo ovdje sada., podsjetio je Šešelj.

Šešelj je zato zatražio od sudskog vijeća da naloži tužiteljstvu da mu dostavi obrazloženja odluke pretresnog vijeća koje je prvo odlučivalo o pokretanju slučaja za nepoštivanje suda, budući da upravo ta negativna odluka može biti krucijalna u njegovoj obrani.

- Dakle imamo slučaj u praksi ovoga suda. Pokušaj da se započne postupak protiv mene, (pretresno) sudsko vijeće odbilo, a ja i dalje ne mogu da znam što se radilo u tom pripremnom postupku da je zahtjev odbijen. A sad se vodi postupak protiv mene po tom istom zahtjevu, ili skoro potpuno istom zahtjevu. Moja argumentacija da mi se ti dokumenti moraju dostaviti je bezprijekorna.“, ustvrdio je optuženi.

Predraspravno sudsko vijeće je pak objasnilo optuženom da je trenutno u blokadi što se tiče ispunjivanja svih daljnjih zahtijeva sve dok Haški sud ne odluči o zahtjevu Šešelja da se dva suca, O Gon Kwon i Kevin Parker, isključe iz nadolazećeg procesa. Osim zahtijeva za dostavom argumenata pretresnog vijeća Šešelj je zatražio i da dobije pravednije sjedeće mjesto u sudnici, budući da se brani sam.

- Zašto nemam istu čašu za vodu kao i tužitelj? Meni trebaju da daju pristojnu staklenu čašu, a ne da pijem iz papira. U glavnom procesu koji se protiv mene vodi ja imam pristojnu staklenu čašu iz koje pijem vodu. Pa ne mislite valjda da ja kao ozloglašeni ratni zločinac pomišljam da bi čaša mogla biti ubojito oružje. Jer ja sanjam o bombama, mecima velikog kalibra, o sabljama...itd, a ne o čašama kao oružju. Pa vidjeli ste već, moje najubojitije oružje su knjige. Zbog mojih knjiga se iz temelja potresa ovaj Tribunal, komentirao je Šešelj.

Pretpretresno vijeće se obvezalo proučiti praksu Haškog suda i prema njoj dodijeliti optuženom mjesto u sudnici i u drugom po redu procesu za nepoštivanje suda. Ipak podsjetilo ga je da je i u ovom slučaju on ipak i optuženi, makar se brani sam. O nizu drugih nerješenih pitanja, poput datuma početka trećeg po redu haškog suđenja za Šešelja, odlučivati će tek nakon odluke o zahtjevu za diskvalifikacijom sudaca O Gon Kwona i Parkera.

 /SEEbiz / RFE / RL/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP