Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759312
Ko je na sajtu?
Imamo 53 gosta na mreži

PARADA PONOSA PEDERA 10.10.2010Parada ponosa u Beogradu će biti održana 10. 10. 2010. pod nazivom "Da šetamo zajedno", a okupljanje učesnika biće u parku Manjež. Dragan Marković Palma protiv manifestacije.
Organizatori ovogodišnje parade ponosa su Gej-strejt alijansa, Kvirija centar i Grupa za podršku gej-muškarcima iz Novog Sada. Kako su naveli na konferenciji za novinare, učesnici parade okupiće se u parku Manjež u centru, a povorka će se kretati Nemanjinom, do Vlade Srbije, zatim ulicom Kneza Miloša, Masarikovom, a završiće se žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Prema njihovim rečima, park Manjež će biti početna tačka Parade ponosa, pošto je tokom 1070-ih godina bio jedno od glavnih okupljališta gej-populacije u Beogradu. Organizatori su takođe naveli da je skup juče prijavljen policiji u opštini Savski venac.

Lazar Pavlović, predsednik Gej-strejt alijanse, rekao je da je predviđena maršruta učesnicima Parade ponosa veoma važna i zbog toga što će se tokom šetnje proći pokraj vlade i važnih ministarstava.

Pavlović je rekao da, za razliku od prošle godine, kada parada ponosa nije održana, ovoga puta za tu manifestaciju postoji jasna politička podrška.

On je naveo da su održavanje ovakvog skupa podržali predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, kao i većina parlamentarnih stranaka.

"Ustavom je zagarantovano pravo na slobodu kretanja. Od države tražimo da nam, kao ravnopravnim građanima, to pravo i omogući", kazao je Pavlović.

Predstavnik Kvirija centra Boban Stojanović rekao je da je Parada ponosa prilika i da se ukaže na probleme ostalih marginalizovanih grupa, i pozvao njihove pripadnike da učeestvuju u Paradi.

On je rekao da se nada da će treća organizacija Parade biti "i srećna" i podsetio na 2001. godinu kada su pristalice desničarskih grupa napale gej-aktiviste i na prošlogodišnju paradu koja je otkazana zbog pretnji desničara da će se incidenti ponoviti.

Organizatori su najavili i da će nedelju dana pre same Parade ponosa biti održane različite manifestacije - izložbe, debate, performansi...

Parada ponosa će, prema njihovim rečima, biti promovisana i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Bečeju, gde će takođe biti organizovane promotivne tribine i prateći događaji.

Beograd ima i boljih stvari

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Markovic Plama izjavio je danas da je ta stranka protiv odrzavanja Parade ponosa.

"Jedinstvena Srbija i ja, čovek koji živi u centralnom delu Srbije, nikada nećemo podrzati tu 'paradu srama', jer mislim da Srbija ima mnogo lepših stvari da pokaže na ulicama Beograda, a ne da pokazujemo kako se dva muškarca ljube u usta", rekao je Marković novinarima u Jagodini.

Kako prenosi Televizija "Palma plus", Marković je rekao da je održavanje Parade ponosa "velika sramota za Srbiju" i pozvao učesnike i organizatore da to rade "u četiri zida, gde niko ne može da ih vidi, a ne da se pokazuju građanima Srbije".

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP