Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110545
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759468
Ko je na sajtu?
Imamo 86 gosta na mreži

USTOLIČENJE PATRIJARHA 3.OKTOBRAPatrijarh Irinej će u tron srpskog patrijarha biti svečano uveden 3. oktobra u centru srpske duhovnosti na Kosovu i Metohiji, u manastiru Pećka Patrijaršija, gde su već u toku pripreme za taj svečani čin. Patrijarh, koji je na funkciju prvog među jednakima izabran "apostolskim žrebom", ustoličen je 24. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Svečano ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, na tronu koji je za tu priliku specijalno dopremljen iz Grčke, biće obavljeno 3. oktobra kako je to odlučio Sveti arhijerejski Sabor SPC na prolećnom zasedanju.

U Pećkoj patrijaršiji od letos, kada su manastir posetili ministri vera Bogoljub Šijaković, za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i patrijarh Irinej, traju intenzivne pripreme za taj svečani čin kako bi sve bilo spremo za prijem visokih gostiju iz zemlje I inostranstva.

Sređuje se crkvena porta, adaptiraju unutrašnje prostorije, priprema se parking za goste i popločavaju prilazni putevi kockom.


          
                                                           Srpski Patrijarh Irinej


Patrijarh će svečano biti uveden u tron patrijarha srpskog na liturgiji koja će bitii održana na mestu gde su tradicionalno kroz vekove ustoličavani srpski patrijarsi.

Autentični mermerni tron koji se nalazio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ograđeno I na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti 45 po redu srpski patrijarh.

Tron je dar SPC od najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Na Vaskrs ove godine dvojica vladika Atanasije i Teodosije sa narodom postavili su tron na mermerno postolje u centralnom pećkom hramu.

Tron je mogao biti mermerni ili drveni. Tako je, kažu, u novijoj istoriji koršćena samo ukrašena stolica.

Novi tron izrađen je ručno u duborezu, u posebnoj duboreznoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Na tronu je ikona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.

Sama ceremonija ustoličenja neće se, kažu, bitno razlikovati od one koja je obavljena u beogradskom Sabornom hramu.

O svemu što će se toga dana događati, kao da sve protekne u najboljem redu, brine višečlana komisija na čijem je čelu mitropolit crnogorsko primorski i mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske Amiflohije.

Skup će obezbeđivati snage Kfora.

Nakon ustoličenja u Beogradu, patrijarh je poručio da je Kosovo srpski Jerusalim.

"Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće I nas Kosovo. Srbija bez svetnja I Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma I srca", rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je, inače, na presto SPC došao nakon višegodišnje bolesti i smrti patrijarha Pavla.

Novi poglavar SPC je tri i po decenije bio episkop niški, a na patrijarški tron seo je nakon pola veka monaškog života.

Očekivanja od patrijarha Irneja su da radi na sabornosti i jedinstvu Crkve, a na samom startu on je pokazao odlučnost rešavanjem nagomilanih problema u Eparhiji raško-prizrenskoj i penzionisanjem vladike Artemija.

Procena analitičara je da će patrijarh Irinej doprineti mnogim promenama u Crkvi s napomenom da će mu za to biti potrebna podrška Sabora i Sinoda.

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej. Postidipolomske studije završio je u Atini. Za vladiku niškog izabran je 22. januara 1975. godine.

(Tanjug)
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP